Tyske tropper i Oslo mai 1940. Det som skulle bli Gestapos hovedkvarter Victoria Terrasse i bakgrunnen. Foto fra Bundesarchiv, Bild 101I-0762-281-30 / Möller / CC-BY-SA 3.0 de
Regjering og Storting later som om de har tatt lærdom av 9. april 1940 når de går inn for hemningsløs opprustning og flere USA-baser. Men de har ingenting lært.
Norske myndigheter forberedte seg på krig i 1940. Men da som nå mente de at trusselen kom fra øst. Den norske nøytralitetsvakta var delvis mobilisert i Finnmark etter lengre tids styrkeoppbygging.
Som vi veit kom ikke trusselen fra Sovjetunionen, men fra Nazi-Tyskland. Regjeringa og det meste av Stortinget pekte ut feil fiende. Når de dessuten knapt protesterte mot at Storbritannia minela norske farvann den 8. april, brukte Tyskland det som påskudd for å «komme Norge til unnsetning».
Legger landet åpent
I dag legger utøvende og lovgivende myndigheter landet åpent for amerikansk og britisk hærtaking. Det gjør de gjennom å legge stadig flere baseområder fullstendig under amerikansk jurisdiksjon. Dette skjer attpåtil i en situasjon der president Trump åpenlyst sier at USA vil annektere Grønland fra alliansepartner Danmark «på den ene eller den andre måten».
Dette er en totalt ansvarsløs og unasjonal politikk som setter landet i overhengende fare. USA kan når som helst hærta deler av Norge ved å påberope seg retten til å benytte basene. De som frykter Russland, bør frykte en slik tenkbar opptrapping der Russland treffer «mottiltak» for å hindre at Norge blir oppmarsjområde for USAs krigsmaskin.
Med noen heroiske unntak brøt det norske forsvaret i Sør-Norge raskt sammen våren 1940. En vesentlig grunn var at offiserskorpset var gjennominfisert av pro-tysk befal. En av fem offiserer var medlem av Nasjonal Samling. Blant generalene sto NS enda sterkere. Det skorta ikke på kollaboratører i den militære ledelsen. En rekke avdelinger overga seg uten kamp.
Hvor ligger lojaliteten?
Det er svært liten grunn til å tro at noen norske offiserer er pro-russiske. Derimot er det grunn til å frykte at et stort antall høytstående offiserer som har fått mye av sin utdanning i USA er sterkt pro-amerikanske. Et offiserskorps som er minst like lojale overfor Pentagon som overfor norske myndigheter, er en uvurderlig ressurs for USA.
Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide er dette null problem. I sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget den 8. april sa han blant annet: «Vi må demonstrere Norges og NATOs verdi for USA […] Det er fordi USA er viktig for Norges sikkerhet.»
Norske regjeringer har siden 1945 gitt bort stadig større stykker av norsk suverenitet til USA og til EU. Det har skjedd i fredstid. Og så skulle de være mer opptatt av nasjonens interesser ved opptakten til en ny krig?